Historisk set begyndte osteopatien i USA hvor lægen Andrew Tayler Still, sidst i 1800-tallet syntes at der manglede noget i den traditionelle medicinske verden.
Han fokuserede på en mere holistisk tilgang til patienten, hvor han undersøgte patienten som en enhed. Han undersøgte hvordan kroppens forskellige systemer og mekanismer påvirkede hinanden og ud fra det planlagde han behandlingen som bestod af osteopatiske manipulationsteknikker og øvelser.
Så osteopati har potientialet til at hjælpe med rigtig mange forskellige gener og diagnoser. Det er vigtigt at pointere at osteopatisk behandling ikke kurerer sygdomme, men at det kan facilitere andre ting i kroppens systemer, så sygdommen kan blive lidt nemmere at leve med.
Årsagen:
Menneskekroppen er rigtig god til at minde os om smerter i muskler, led og bindevæv. Men når smerterne er kommet snigende over tid er det svært at vide hvad der har udløst dem og hvorfor de ikke går væk igen.
I langt de fleste tilfælde er der en simpel forklaring på årsagen til dine smerter, det kan være for meget arbejde i haven, overtræning eller længerevarende stress af en specifik struktur for eksempel pga. arbejdsopgaver. Andre gange er årsagen ikke lige til at finde ud af.
Her gælder det om at finde ud af hvorfor smerterne kommer der hvor de opleves. Derfor laver osteopaten en grundig historik af dine gamle skader, operationer, sygdomme og kendte problemer i dine forskellige organsystemer (f.eks. mavetarm systemet). Ud fra de oplysninger sammenligner vi dem med det vi finder i den kliniske undersøgelse af dig og din krop.
Det næste skridt er at osteopaten prøver at finde sammenhæng mellem dine smerter, din historik og de kliniske fund fra undersøgelsen.
Ofte er den smerte du oplever i et specifikt område blot et symptom i en irriteret struktur, hvilket selvfølgelig er træls og ofte grunden til at man kontakter en sundhedsfaglig.
Men spørgsmålet er hvorfor den struktur er blevet irriteret uden at der har været et akut traume? Gennem hele vores liv kompenserer og adapterer kroppen hver gang der sker en hændelse hvor det ikke er hensigtsmæssigt at bevæge sig i området. Det kan f.eks. være arvæv efter operationer, brækkede ben, knæskader, hovedtraumer, slidgigt, skulderskader, astma, irritabel tyktarm, etc. Du kender til hændelser i muskel og skelet systemet, men irritationer i mave/tarm, det respiratoriske system eller nyre/blære etc. er måske noget du ikke tænker så meget over. Hvis der er et problem i et af disse systemer rent funktionelt (ikke patologisk, dvs. ikke alvorlig sygdom, da dette ikke er et område for en osteopat) vil det give problemer lokalt i området da det ofte er forbundet med nedsat bevægelighed lokalt i området. Det kan også give problemer langs de nervesystemer som afleverer og sender signaler fra det specifikke område, da disse kan aktivere reflekssystemer som får kroppen til at kompensere og beskytte i specifikke mønstre (Den viscero-somatiske refleks), dvs. endnu et kompensatorisk mønster. En osteopat arbejder sjældent direkte på et organ, men arbejder i stedet med bindevævet omkring.
Osteopatens opgave er at finde alle dine kompensatoriske mønstre og derefter lave en vurdering af hvilke der påvirker den smertegivende struktur mest.
Så en osteopat behandler i første omgang ikke direkte i det smertegivende område, men løsner og faciliter dine kompensatoriske mønstre så den mekanisme som har skabt dit problem er løst, før man behandler det konkrete problem.
Behandlingen består af osteopatiske manipulationsteknikker (OMT) som hjælper med at at normalisere kroppens funktioner, det kan både være mobilisering eller manipulationer af led, bindevævsteknikker eller muskelenergiteknikker.
- Osteopati er en beskyttet titel som kun statsautoriserede osteopater har lov til at bruge.
- Det er en lang videregående uddannelse, som man kan læse hvis man er fysioterapeut eller læge.
- Vores osteopat, Jens, har læst en Master of Science i osteopati og er derfor godt fagligt klædt på, til at hjælpe dig med dine gener og udfordringer.